Najväčší zabijak hasičov

Keď prvýkrát prekročíte dvere pri požiari stavieb, ste vy a váš zásahový výstroj okamžite vystavený veľkému množstvu toxických chemikálií, chemických zlúčenín a karcinogénov. Vystavenie tohto „toxického koktejlu“ môže mať vážne následky - zranenia alebo choroby vrátane rakoviny, ktorá je dnes hlavnou príčinou úmrtí hasičov na celom svete.

1909FApetrillohoods-p01 (1)

Podľa prieskumu amerického Centra pre kontrolu chorôb (CDC) a Národného ústavu pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (NIOSH) majú hasiči o 9 % vyššie riziko diagnostikovania rakoviny v porovnaní s bežnou populáciou. Výskumy ukazujú, že absorpcia dymu do vysoko priepustnej pokožky okolo oblastí krku a čeľustí je rovnako škodlivá ako vdýchnutie toxínov do pľúc.

Dlhé roky bol najslabším prvkom hasičského výstroja práve ochranná kukla. Aj keď svoju prácu robila pri ochrane uší a krku hasičov pred sálavým teplom, kukla ponúkala len malú ochranu pred tekutinami a výparmi, ako aj pred časticami (napr. popol, prach ).

V roku 2018 v USA aktualizovali štandard NFPA 1971: Norma pre ochranné prvky pri hasení požiaru v interiéri budov. Do normy pridali dodatočné výkonnostné požiadavky, aby hasičské kukly poskytovali ochranu aj pred tuhými časticami (oddiel 7.14.1).

Popredný svetový výrobcovia osobných ochranných prostriedkov zhodli na tom, že hasiči potrebujú lepšiu ochrannú kuklu, ktorá spĺňa nové špecifikácie. Kľúčovou súčasťou týchto špecifikácií bolo, že vrstva ochrannej kukly s blokovaním pevných častíc musí mať účinnosť filtrácie častíc 90 percent alebo viac pre každú veľkosť častíc od 0,1 mikrónu do 1,0 mikrónu (1 mikrón = 1 mikrometer (µm)= 0,000001 m).

Spoločnosť Eagle Technical Products Ltd. tiež vyvinula ochranné kukly pre hasičov s vynikajúcou ochranou pred tuhými časticami. Nová technológia kukly P-BLOK je vysoko priedušná, pohodlná a ponúka vynikajúci výkon a trvanlivosť pri blokovaní častíc.

eaglefr-logo

Firma po rozsiahlych testoch s poprednými brigádami vyvinula nový koncept, ktorý chráni pred nebezpečnými časticami spôsobujúcimi rakovinu. Kukly úspešne prekonali viac ako 100 praní a stále udržiavali vynikajúci výkon bez zmeny tvaru.

Nezávislá spoločnosť UL testovala kukly, ktoré dosiahli až 99,9 %-nú filtráciu častíc pred a po vypraní. Kukly so systémom P-BLOK od Eagle FR sú o 50 % ľahšie ako konkurenčné modely.

Testovanie kukly na úrovni systému

Aj keď test blokovania pevných častíc poskytuje dobré informácie o schopnosti materiálov kukly blokovať častice, je tiež dôležité vyhodnotiť výkonnosť celej kukly v prostredí, v ktorom sa bude používať.

Používanie fluorescenčného aerosólového skríningového testu (FAST) je vynikajúcim spôsobom, ako získať cenné údaje o schopnosti kukly poskytovať ochranu na úrovni systému (t. j. keď sa nosí ako súčasť zásahového výstroja). Tento test nie je súčasťou požiadavky normy, ale je dôležitý, pretože nosenie kukly ako súčasť kompletu by mohlo mať vplyv na jej výkonnosť pri blokovaní častíc.

Napríklad spoločnosť Eagle FR uzavrela kontrakt s nezávislým laboratóriom UL na vykonanie testu FAST na overenie výkonu kukly P-BLOK® v porovnaní s tradičnou (tj. bez filtra pevných častíc) kuklou ako súčasť celého súboru vrátane výstroja, masky a dýchacieho prístroja.

 Nasledujúci obrázok zobrazuje FAST testovacie obrázky pre tri scenáre:

  • tradičná kukla s medzerami na rozhraní kukly k maske
  • tradičná kukla, ktorá je správne nasadená bez medzier na rozhraní kukla-maska
  • kukla P-BLOK®, ktorý je správne nasadený bez medzier na rozhraní kukly s maskou

 Test kukly P-BLOK (1)

  • Obrázok vľavo ukazuje prenikanie častíc, ku ktorému došlo, keď malá medzera medzi maskou ADP a kuklou nechala otvorenú cestu pre pohyb častíc. Medzera malá niekoľko milimetrov môže mať drastický dopad na úroveň ochrany hasiča.
  • Stredný obrázok je príkladom toho, čo každý vie o OOP: správne nasadené OOP maximalizujú ochranu. Zobrazuje tradičnú kuklu, ktorá bola správne nasadená (tj. elastický pás kukly bol plochý na tesnení okolo celej masky dýchacieho prístroja). Oblasti bez fluorescencie, ktoré sú pod uchom, boli z pásky masky ADP tesne pri pokožke. Na pokožke tohto subjektu však bolo stále viditeľné značné množstvo častíc. Preto, aby sa minimalizoval tento prienik častíc, je potrebné ešte podniknúť ďalšie kroky, ktoré nespadajú do nosenia správne nasadenej tradičnej kukly.
  • Obrázok vpravo ukazuje, že pri nosení kukly P-BLOK® proti časticiam nebolo možné nájsť nijaké viditeľné dôkazy o časticiach na pokožke subjektu.

Záleží nám na Vašom zdraví! Preto ako prví na Slovensku sme zaradili do našej ponuky kuklu Eagle FR P-BLOK s membránou proti prenikaniu častíc.

ETF2TKV-2-nofaceVlastnosti kukly:

 

  • Unikátny membránový systém pokrýva celú kuklu vrátane náprsnej časti, ktorá poskytuje úplnú ochranu
  • Eagle FR P-BLOK blokuje 99,9% častíc s veľkosťou do 0,1 mikrónu
  • Materiál: - vrchný: Kermel® Viscose 1:1 Rib 220 g/m2

                         - podšívka: Kermel® Viscose 1:1 Rib Laminated + membrána

  • Hmotnosť kukly je podstatne ľahšia ako iné kukly blokujúce častice
  • Elastický otvor v oblasti tváre
  • Navrhnutá tak, aby spolupracovala s ostatnými prvkami výstroja
  • Vynikajúci strih a pohodlie

Vlastnosti materiálu Kermel/Lenzing :

  • konvekčné teplo HTI24 : 12,7 s
  • prenos tepla (plameň): HTI24 - HTI12 = 4,6 s
  • zmršťovanie (pri 260 °C): 3,3 %

 

 

Najväčším zabijakom hasičov v dlhodobom horizonte je teda dym a prach obsahujúci karcinogénne látky.

Nenechajte aby vaša kukla bola najslabším článkom vo vašom zásahovom výstroji. Naše kukly P-BLOK sú navrhnuté s ohľadom na vaše zdravie! Každá z nich poskytuje ochranu pred potenciálne karcinogénnymi časticami a škodlivými kontaminantmi, ktoré sa môžu hromadiť na vašej čeľusti, tvári a krku. Tieto oblasti sú identifikované ako vysoko priepustné v porovnaní s inými oblasťami pokožky. So štandardnými kuklami bez membrány nebudete mať takú ochranu pred nebezpečnými časticami, ktorú potrebujete. Preto vrelo odporúčame, aby váš hasičský zbor implementoval najnovšiu technológiu hasičských kukiel s blokovaním častíc.

Pridajte podnadpis