Z akých materiálov sú vyrobené hasičské odevy? Časť 2: KERMEL®

Z akých materiálov sú vyrobené hasičské odevy? Je to jedno z najzákladnejších a najdôležitejších vybavení na ochranu bezpečnosti hasičov. 

Hasenie požiarov je jedným z najobetavejších a najodvážnejších povolaní v dnešnom svete. Pretože bez ohľadu na to, aké nebezpečné je pracovné prostredie, musia hasiči vtrhnúť do ohňa bez váhania. Preto je obzvlášť dôležité prispôsobiť sa záchranným činnostiam na mieste požiaru.

Hasiči sa zvyčajne nachádzajú v prostredí s veľmi vysokou teplotou. Sálavé teplo požiaru môže spáliť ľudské telo: teplo v požiarnom poli je vyššia, ako normálna fyziologická výdrž ľudského tela. V rôznej miere poškodzuje pokožku a môže spôsobiť aj smrť. V takom nebezpečnom prostredí musia hasiči chrániť svoju vlastnú bezpečnosť ochranným odevom.

Základné požiadavky na protipožiarne odevy sú retardéry horenia, tepelná izolácia a odolnosť proti vysokej teplote. Okrem toho je prítomný na  požiarnej scéne aj dym. Viditeľnosť v dyme je nízka a viditeľnosť hasičov je veľmi dôležitá, takže ochranný odev hasiča má zvyčajne aj reflexné pásky.

Na našom blogu Vám predstavíme rôzne materiály, z ktorých je vyrábaná zásahová výstroj pre hasičov. V druhej časti tohto seriálu Vám predstavíme materiál Kermel®.

LOGOKERMEL (1)

Kermel® bol pôvodne vyrobený francúzskou spoločnosťou Rhone-Poulenc v roku 1971, ktorá vyvíja a vyrába vlákna používané v hasičských odevoch, ktoré nosia hasiči na celom svete, a udržuje ich tak v bezpečí a pohodlí. Od spodnej bielizne až po zásahové odevy - spoločnosť Kermel vyvíja odevy, ktoré spĺňajú a prekonávajú všetky požiadavky a normy.

Rýchle fakty

  • Trvale inherentný nehorľavý materiál
  • Vynikajúci tepelný izolátor poskytujúci účinnú ochranu pred teplom, a to aj v ľahkom ochrannom odeve
  • Chemická inherentnosť poskytuje účinnú ochranu proti väčšine chemických látok, a to aj pri vysokých koncentráciách pod vplyvom postriekania
  • Mimoriadna stálosť farieb
  • Jemný a pohodlný materiál
  • Vysoká odolnosť proti oderu.

Kermel je polyamid-imid zaradený do skupiny meta-aramidov. Tento high-tech vlákno sa pri pôsobení extrémne vysokých teplôt neroztopí ani nespáli. Vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam je ideálnou voľbou pre textílie odolné voči teplu a ohňu.

Kermel je trvale inherentné nehorľavé vlákno. Nehorľavosť je trvalou charakteristikou vďaka kermelovej chemickej štruktúre, vrátane vysokého podielu aromatických štruktúr a kombinovaných dvojitých väzieb.

 3-s2.0-B9781782424659000082-u08-03-9781782424659

 

Kermel je vynikajúci tepelný izolátor. Má tiež veľmi dobrú mechanickú odolnosť a odolnosť voči chemikáliám. Má hladký povrch s takmer kruhovým prierezom. Tento tvar ho robí pohodlným a veľmi príjemným na dotyk.

Vlákno sa počas výrobného procesu sfarbí na dosiahnutie celoživotnej stálosti farieb. Kermel sa nepiluje, to znamená, že látky aj naďalej vyzerajú ako nové, aj keď sa pracovný odev nosí každý deň.

Ochranné odevy vyrobené z Kermelu kombinujú ľahkosť a pohodlie a zároveň zaisťujú veľmi vysokú úroveň ochrany.

 

Pre zásahové odevy vyrobené z Kermelu sú charakteristické nasledovné:

ODOLNOSŤ proti plameňom

Kermelové vlákno je polyamid-imid zaradený do skupiny meta-aramidov. Je vo svojej podstate nehorľavý. Ochranné odevy vyrobené z kermelového vlákna sú trvale odolné voči ohňu.

OCHRANA

Vďaka základným vlastnostiam vlákna Kermel ponúkajú zásahové obleky maximálnu ochranu pred veľmi vysokými teplotami.

INOVÁCIA

Interný dizajnérsky tím spoločnosti Kermel, ktorý je vždy na špičke technológie, neustále vyvíja nové tkacie štruktúry, ktoré kombinujú vysoko výkonný Kermel s inými vláknami a priadzami, aby prekonali očakávania trhu.

Ak by sme cheli zhrnúť vlastnosti kermelu do jednej vety, je to kombinácia ochrany, pohodlnosti a trvanlivosti.

 

Aj v našom e-shope Vám ponúkame produkty z tohto high-tech materiálu. Hasičská kukla ETF20 TKV od Eagle Technical Products je vyrobená z kombinácie materiálov Kermel® a Lensing® a poskytuje vynikajúcu ochranu hlavy a krku.

ETF20TKV-1 (1)ETF20-TKV-HELMET-web (1)

Lensing® FR viskóza je vyrobená spoločnosťou Lenzing® Fibres, najväčším výrobcom viskózových vlákien na svete. Je to celulózové vlákno, ktoré má vo vlákne zabudovaný samozhášavý pigment počas fázy zvlákňovania. Kombinácia týchto dvoch vlákien vytvára odev poskytujúci vynikajúce komfortné vlastnosti s vysokou odolnosťou proti plameňom.

TOPHASICI logo