Vrstvy hasičských zásahových odevov - Tepelná bariéra

Keď si laik pozrie na zásahový oblek, na prvý pohľad sa mu može zdať, že je vyrobený iba z jedného materiálu. Avšak použité materiály, z ktorých sú vyrobené hasičské zásahové obleky, tvoria vrstvy s rôznymi ochrannými vlastnosťami. Pri ťažkých zásahových odevoch tieto vrstvy sú nasledovné: vrchná vrstvavlhkostná bariéra a tepelná bariéra.

Tepelná bariéra je jediná vrstva zásahového obleku, ktorá má priamy kontakt s telom hasiča, kvôli čomu má špecifické náležitosti a funkcie. Hodnoty prenosu sálavého tepla (RHTI) a konvekčného tepla (HTI) je možné zvýšiť dobre navrhnutou tepelnou bariérou schovanou vo vnútri zásahového obleku.

Hlavnou úlohou tejto vrstvy je ochrana pred vysokými teplotami, a navyše poskytuje komfort a manažment vlhkosti pokožky hasiča.

Vrstvy zásahových odevov -tepelná bariéra (1) (1)

Tepelná bariéra sa skladá z 2 častí:

  • z tepelnoizolačnej vrstvy
  • z vnútornej podšívky

Tepelnoizolačná vrstva je zvyčajne vyrobená z aramidu. Hrúbka tohto materiálu je priamo úmerný tepelnej ochrany a nepriamo úmerný priedušnosti obleku. Keď sa navýši hrúbka tohto materiálu, tepelná ochrana rastie, kým priedušnosť obleku klesá.

Vnútorná podšívka je vyrobená z materiálu, ktorý umožní komforné nosenie bez poškodenia ohňuvzdornosti obleku. Tento materiál je prešívaný na tepelnoizolačnú vrstvu.

TEPELNÁ OCHRANA

Vzhľadom na to, že tepelná bariéra je poslednou vrstvou, ktorá chráni hasiča, je tiež zodpovedný za úlohu tepelnej ochrany. V závislosti od triedy ochrany zásahového obleku, tepelná bariéra sa môže skladať z jednej alebo z viacerých vrstiev pre dodatočnú tepelnú ochranu. 

KOMFORT

Všetci hasiči chcú zasahovať v komfortnom, ľahkom a flexibilnom zásahovom obleku. V novo vyvynutých tepelných bariérach, namiesto šitia ihlou, je používaná technológia vodného lúča, s ktorou sa môžu obrábať oveľa menšie a ľahšie produkty.

MANAŽMENT VLHKOSTI

Vysoká absorpcia vlhkosti je jeden z dôležitých faktorov, vďaka čomu je zásahový oblek komfortný pre hasiča. Je dôležité, aby podšívka rýchlo absorboval pot. Keď hasič príde do kontaktu s vysokou teplotou a má uviaznutý na tele intenzívny pot, môže to spôsobiť popáleniny z horúcej pary.

Po dlhom a náročnom zásahu je dôležité, aby tepelná bariéra mala schopnosť rýchlo schnúť.

Najobľúbenejší ťažký zásahový oblek slovenských a českých dobrovoľných hasičov je DEVA Patriot Elite. Je to ťažký zásahový oblek, ktorý má úroveň ochrany 2, čiže najvyššiu úroveň. Podšívku má z materiálu ARALINEX, ktorá je prešívaná textília zložená z vrchnej vrstvy, ktorú tvorí tkanina o zložení aramid/viskóza FR a spodnej vrstvy, ktorú tvorí ihloplsť zo zmesi aramidových vlákien. 

Kliknite na odkaz a vyberte si z našej širokej ponuky ľahkých a ťažkých zásahových odevov:

ZÁSAHOVÉ ODEVY BUTTON (1)