Tri úrovne viditeľnosti

Pracovné odevy dokážu ochrániť pred rôznymi vplyvmi a nebezpečenstvami. Primárne je však riziko úrazu, nech už je spôsobené čímkoľvek. Otázkou je, ako vybrať tie najvhodnejšie pre konkrétnu činnosť?

Pomôckou môžu byť jednotné normy, ktoré u každého pracovného ochranného prostriedku napovedia, pre aké podmienky je vhodný a pre aké nie. Pracovné odevy, ktoré sú označované ako výstražné (alebo tiež „so zvýšenou viditeľnosťou“), musia spĺňať podmienky normy EN471.

Tri úrovne viditeľnosti (Príspevok na Facebook (Na šírku)) (1)_1

 

Typy reflexných pások na zásahových odevoch

Všetky zásahové obleky sú prispôsobené potrebám hasičov. Samozrejme, reflexné pásky na vašich odevoch sú tiež prispôsobené a existujú rôzne typy. Môžu byť našité v rôznych farebných prevedeniach, perforované alebo segmentované, aby sa zlepšila priedušnosť obleku a znížilo sa riziko vyčerpania z tepla. Pri výstražných odevoch sú najrozšírenejšie nasledovné reflexné pásky:

  • Fluorescenčné pásky - žlté pásky

Táto páska má minimálnu šírku 5 cm a iba jej fluorescenčná časť spĺňa požiadavky EN ISO 20471 (EN 471) (vysoká viditeľnosť). Jej retroreflexné vlastnosti nemusia byť brané do úvahy pre štandard vysokej viditeľnosti. S takými páskami disponuje ľahký zásahový oblek ZAHAS PATROL X.

2180_zahas-patrol-x (1)

 

Retroreflexné pásky - strieborné reflexné pásky

Táto páska s minimálnou šírkou 50 mm využíva sklenené guľôčky na odrážanie svetla, aby bol nositeľ obleku viditeľný v nebezpečných situáciách. Je v súlade s požiadavkami EN ISO 20471 (EN 471). 

silver-glass-beads-800x (1)

 

Retroreflexné pásky - prizmatické

Retroreflexná páska s prizmami spája dve výhody pre hasičov: silnú odrazivosť a veľmi dobrú odolnosť proti oderu. Navyše monobloková konštrukcia zaručuje dobrú flexibilitu a väčší komfort. Vďaka mikroprizmatickej technológii je odraz v daždivom počasí trikrát silnejší ako u reflexných prvkov so sklenenými guľôčkami. Prizmatické reflexné pásky sa na európskych zásahových odevoch nepoužívajú, sú rozšírené najmä v USA.

1vbe-re-detail01-800x (1)

Avšak prizmatické reflexné prvky sa používajú na prilbách SICOR VFR-EVO.

1985-3_zasahova-prilba-vfr-evo-siva

Retroreflexné pásky - žlté hranoly

Retroreflexné pásky so žltými hranolmi sú na trhu unikátom. Ako jediný je žlto-fluorescenčný a celoplošne retroreflexný. Môže sa použiť na výrobu odevov s vysokou viditeľnosťou, ktoré sú v súlade s normou EN ISO 20471 (EN 471). Aj tu sa využíva mikroprizmatická technológia. Poskytuje retroreflexiu, ktorá je trikrát silnejšia ako odraz reflexných prvkov so sklenenými guľôčkami v daždivom počasí. Tieto reflexné pásky sú použité aj na PLÁŠTENKE HASIČI .

3011_plastenka-hasici

 Retroreflexné pásky - trojité lemovanie (fluo/strieborné/fluo)

Trojitý retroreflexný pásik má sivú retroreflexnú stredovú časť s dvoma fluorescenčnými pásmi okolo. Tieto pásky môžu byť žlté alebo oranžové. Fluo farby zlepšujú viditeľnosť cez deň, zatiaľ čo strieborná časť odráža svetlomety áut v noci. Tieto reflexné pásky nie je možné použiť na získanie certifikácie EN ISO 20471 (EN 471), pretože sivá retroreflexná časť nie je dostatočne široká.

Sú vyrábané aj v perforovanej verzii, aby sa zlepšila priedušnosť zásahového obleku. Prebytočné teplo bude ľahšie unikať z odevu a týmto spôsobom sú hasiči ešte viac chránení pred popáleninami. Perforované reflexné pásky májú ťažké zásahové obleky DEVA TIGER PLUS a DEVA RED FOX ELITE PRO.

4304-12_tazky-zasahovy-oblek-red-fox-elite-pro-blue-red (1)

 

Retroreflexné pásky - segmentované trojité lemovanie (fluo/strieborné/fluo)

Retroreflexné pásky zo segmentovaných sklenených guľôčok od 3M majú niekoľko výhod. Zvyšuje priedušnosť odevu, ponúka väčšiu flexibilitu, keďže je prilepený k látke, a preto zlepšuje pohodlie hasičov. Bez akéhokoľvek šitia má zásahový oblek dlhšiu životnosť, pretože šijacia niť je často slabým miestom odevu. A napokon silnou stránkou tejto technológie je optimalizácia procesu prania odevu. Segmentované reflexné pásky majú zásahové obleky STEFAN II, RED FOX FIT, RESCUER THL a BUSHFIRE 2023.

62a076648e02c1957cc69ba6_SCR-Roemer-Stefan-4-Jacke (1)

Ťažký zásahový oblek STEFAN II disponuje navyše s luminiscenčnými páskami VizLite DT®, ktorú vám predstavíme v nasledujúcom článku.